beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Polędwiczki z  dzika na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Polędwiczki z  dzika na ostro

Składniki:

Polędwiczki z  dzika na ostro

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z  dzika na ostro
Ocet wymieszać z  winem, dodać starty czosnek, doprawić solą, pieprzem, listkiem laurowym, goździkiem, startym owocem jałowca. Do tak przygotowanej zalewy włożyć mięso i  zostawić na kilka dni. W tym czasie mięso należy odwracać raz na jedną, raz na drugą stronę. Następnie mięso wyjąć i  odsączyć, a  zalewę przecedzić. Mięso natrzeć pieprzem i  solą, posmarować musztardą i  dość mocno obsmażyć na oleju do zarumienienia. Następnie odsączyć i  przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roztopić masło i  rozprowadzić zalewą, następnie dodać do mięsa, dusząc do uzyskania miękkości w  średnio rozgrzanym piekarniku.Sos doprawić śmietaną, pieprzem i  solą.