mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Polentowy torcik nadziewany szparagami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Szparagi w torcie z polenty polecam. Każdemu będą smakować :-)

Polentowy torcik nadziewany szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polentowy torcik nadziewany szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Polentowy torcik nadziewany szparagami
Kaszkę kukurydzianą podzieliłam na dwie porcję. Najpierw zagotowałam 600 ml wody, i dodawałam pomału 150 gram kaszki, posoliłam, dodałam łyżkę masła. Wylałam ją do formy wysmarowanej o średnicy 23 cm. Szparagi umyłam, obcięłam końcówki i ugotowałam aldente w wodzie, w garnku bez przykrywki. Szparagi nie stracą koloru, dodałam szczyptę soli i cukru. Na polentę ułożyłam szparagi. Następnie ugotowałam drugą porcję polenty. Zrobiłam to na raty bo kaszka szybko gęstnieje. Przykryłam szparagi kolejną warstwą polenty. Ułożyłam plastry pomidora, i resztę szparagów. Dodałam pokrojoną mozzarelle, pieczarkę, oraz plastry cienkie cukinii, oliwki czarne i zielone. Wstawiłam na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.Po wyjęciu udekorowałam tort różą z pomidora i listkami Bazyli, oraz kwiatkami bratka.
Polentowy torcik nadziewany szparagami
Kaszka kukurydziana szparagi zielone mozzarella
Polentowy torcik nadziewany szparagami
Polenta ugotowana i wylana do formy okrągłej
Polentowy torcik nadziewany szparagami
Szparagi ugotowane aldente i wyłozone do formy
Polentowy torcik nadziewany szparagami
torcik udekorowany cukinią pomidorem mozzarellą