monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mój autorski przepis, dzieciom smakują...przykro tylko,że dekorować ładnie nie umiem:)przepraszam pierwszy raz pracowałam z kolorowym lukrem

Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej typ 450+ do podsypania
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g masła
  • 1 łyżka gorącej wody
  • Masa twarogowo-pomarańczowa:
  • 2 pomarańcze (250 g po obraniu)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lukier:
  • 90 ml wody
  • 3 czubate łyżki cukru
  • ok. 200 g cukru pudru
  • barwinki spożywcze
  • Dodatkowo:
  • blender
  • tarka kuchenna
  • wałek

 

Sposób przygotowania:

Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar
Ciasto: Obie mąki wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać i przesiać do dużej miski. Dodać cukier puder i trzcinowy. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach i jeszcze prze siekać kilka razy nożem. Dodać do miski. Do miski wbić 3 żółtka i dodać miód. Wszystko przemieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać masło i rękami zagniatać ciasto. Dodać łyżkę wody i dalej zagniatać. zagniatać do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Zrobić kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 50 minut.



Masa: Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce przygotować masę. Pomarańcze obrać. Wyciąć filecik ( na miską). Filecik przełożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do rondelka, wlać sok z miski i odcisnąć to co zostało po wy filetowaniu pomarańczy. Dodać cukier i cukier trzcinowy i przesmażyć. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę lub nawet o 2/3. Lekko przestudzić. Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać cukier puder i śmietanę, a także żółtko. Utrzeć na gładko. Dodać ze smażone pomarańcze i dokładnie wymieszać.



Przygotowanie ciasteczek: Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklankę lub foremką wycinać krążki. Na krążek kłaść "dobrą" łyżeczkę masy i przykrywać drugim krążkiem. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego ciasta i masy. Piec 18-20 minut w 200 st. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.



Lukier: Do rondelka wlać wodę dodać zwykły cukier i gotować do momentu,aż syrop zgęstnieje. Przelać go do miski i stopniowo dodawać cukier puder i mieszać mikserem do momentu uzyskania dosyć gęstego lukru. Podzielić go na kilka porcji i dodać barwnik ( można pominąć). Ciasteczka smarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!



Z podanych składników wyszło mi 31 przekładanych ciasteczek i około 15 bez nadzienia bo już brakło:)
Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar
Do przesianej mąki dodać cukry, startą skórkę i masło i zagnieść ciasto
Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar
Wyfileowane pomarańcze zmiksować i zesmażyć z cukrami na "dżemik", ostudzić lekko
Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar
Do utartego sera dodać pomarańcze i dokładnie wymieszać
Pomarań. ciasteczka z masą twarg.-pomar
na krążek ciasta kłaść łyżeczkę masy i przykryć drugim krążkiem. Piec około 18-20 min w 200st