Sposób przygotowania:
Pomarańczowe brioszki
Wiśnie rozmroź. Do miski wsyp około 1/3 mąki, sól, suche drożdże i cukier, wlej letnią wodą i mieszaj mikserem przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Następnie dodaj startą skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Kolejno dodawaj po jednym jajku (o temperaturze pokojowej) i ubijaj. Następnie wsyp połowę pozostałej mąki, zmniejsz obroty miksera, i wymieszaj. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy, wsyp resztę mąki oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj, masa powinna być elastyczna. Ciasto umieść w misce, oprósz mąką z wierzchu, przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-2 h). Po tym czasie ciasto wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia (1-1,5h). Formę na muffinki wysmaruj masłem, delikatnie oprósz bułką tartą. Ciasto przenieś na stolnicę i podziel na 13 równych części. Z każdej z 12 części zrób kulką, włóż w środek po 3-5 wiśni o szczyptę cukru, ponownie uformuj kulę. Kulkę z ciasta włóż do formy muffinkowej złączeniem do dołu. Z reszty ciasta utwórz małe kulki i wciśnij je w babeczki. Muffinki odstaw na około 15-20 minut, żeby podrosły. Wówczas posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprósz je cukrem pudrem. Życzę smacznego!