monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pomarańczowy sernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik jest pyszny ,pachnie pomarańczą na wierzchu ma lekką piankę ze śnieżki i galaretkę z kawałkami pomarańczy.

Pomarańczowy sernik

Składniki:

Pomarańczowy sernik

 

  • 80 dag sera
  • 200g margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • Parę kropel olejku waniliowego
  • 3 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej
  • 2 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Pół szklanki wody
  • 1 śnieżka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • Kruche ciastka

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sernik
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dalej miksując dodajemy żółtka ,ser i śmietanę a następnie proszek budyniowy, olejek i skórkę z pomarańczy chwilę miksujemy .Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie (łyżką nie mikserem) do połączenia się składników .Gotowy sernik przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej kruchymi ciastkami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 1 godz. W miedzy czasie Filetujemy pomarańcze które przekładamy do rondelka wraz sokiem dodajemy pół szklanki wody i podgrzewamy ,do gorącego płynu dodajemy galaretkę pomarańczową ,zdejmujemy z ognia i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki by zaczęła tężeć. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody ,studzimy i łączymy z ubitą śnieżką. Na upieczony i wystudzony sernik wykładamy ubitą śnieżkę a na nią tęzejącą galaretkę .Wstawiamy do lodówki.