Sposób przygotowania:
Pomarańczowy sernik
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dalej miksując dodajemy żółtka ,ser i śmietanę a następnie proszek budyniowy, olejek i skórkę z pomarańczy chwilę miksujemy .Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie (łyżką nie mikserem) do połączenia się składników .Gotowy sernik przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej kruchymi ciastkami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 1 godz. W miedzy czasie Filetujemy pomarańcze które przekładamy do rondelka wraz sokiem dodajemy pół szklanki wody i podgrzewamy ,do gorącego płynu dodajemy galaretkę pomarańczową ,zdejmujemy z ognia i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki by zaczęła tężeć. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody ,studzimy i łączymy z ubitą śnieżką. Na upieczony i wystudzony sernik wykładamy ubitą śnieżkę a na nią tęzejącą galaretkę .Wstawiamy do lodówki.
Nina W.