Sposób przygotowania:
Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)
Szyjkę z indyka przeciąć na 4 części, umyć. Obrać ( cebulę tylko z wierzchniej łuski) i podzielić warzywa na mniejsze kawałki ( cebulę na pół ). Na suchej patelni opiec warzywa do zrumienienia ( bez kapusty). Przełożyć do garnka z szyjką indyka. Dodać kapustę, przyprawy ( listek laurowy, ziele angielskie, goździk, grzybek, sól). Zalać wodą, lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdyby woda wyparowała uzupełnić ja wrzątkiem Ugotować w osolonej wodzie makaron, odcedzić. Przecedzić wywar i odłożyć mięso i warzywa. Do wywaru dodać koncentrat, wymieszać . Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać układając w głębokim talerzu ( lub miseczce) porcję makaronu, kilka kawałków marchewki, po dwa kawałki szyjki indyczej. Zalać zupą i posypać usiekaną natką pietruszki. Lub makaron zalać zupą i posypać natką , a na osobnym talerzyku podać porcje ugotowanej szyjki indyczej , marchewki, po kawałku pietruszki , selera , listki kapusty i po kawałku białej części pora. Do tego ulubioną musztardę ( chrzan, ćwikłę ) i pieczywo. * Jeżeli ktoś lubi to może zabielić zupę śmietanką - ja ostatnio wolę czyste zupy. ** Jeśli ktoś nie przepada za obgryzaniem kostek ( szyjki) może mięso z niej po prostu obrać i dołożyć do zupy lub przeznaczyć na pierogi.