Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To znaczy na zrumienionych warzywach z włoszczyzny. Od lat tak robię bo przekonałam się, że wydobycie naturalnych cukrów ( karmelu) z opieczonych na suchej patelni warzyw nadaje wywarom fantastycznego aromatu.

Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)

Składniki:

Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)

 

  • 1 szyjka z indyka ( ok. 30 dag )
  • 1 duża włoszczyzna z białą kapustą
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 mały kawałek suszonego grzybka
  • listek lubczyku
  • 3 szklanki wody
  • 4 dag koncentratu pomidorowego ( pół małego słoiczka)
  • cukier do smaku
  • 3 dag cienkiego makaronu nitki
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)
Szyjkę z indyka przeciąć na 4 części, umyć. Obrać ( cebulę tylko z wierzchniej łuski) i podzielić warzywa na mniejsze kawałki ( cebulę na pół ). Na suchej patelni opiec warzywa do zrumienienia ( bez kapusty). Przełożyć do garnka z szyjką indyka. Dodać kapustę, przyprawy ( listek laurowy, ziele angielskie, goździk, grzybek, sól). Zalać wodą, lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdyby woda wyparowała uzupełnić ja wrzątkiem Ugotować w osolonej wodzie makaron, odcedzić. Przecedzić wywar i odłożyć mięso i warzywa. Do wywaru dodać koncentrat, wymieszać . Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać układając w głębokim talerzu ( lub miseczce) porcję makaronu, kilka kawałków marchewki, po dwa kawałki szyjki indyczej. Zalać zupą i posypać usiekaną natką pietruszki. Lub makaron zalać zupą i posypać natką , a na osobnym talerzyku podać porcje ugotowanej szyjki indyczej , marchewki, po kawałku pietruszki , selera , listki kapusty i po kawałku białej części pora. Do tego ulubioną musztardę ( chrzan, ćwikłę ) i pieczywo. * Jeżeli ktoś lubi to może zabielić zupę śmietanką - ja ostatnio wolę czyste zupy. ** Jeśli ktoś nie przepada za obgryzaniem kostek ( szyjki) może mięso z niej po prostu obrać i dołożyć do zupy lub przeznaczyć na pierogi.