Sposób przygotowania:
Pomidorowa z pierożkami
Ugotować wywar mięsno-jarzynowy, cebulę oczyścić,opłukać, przekroić i opalić połówki na zapalonym palniku, ogień nie może być za ostry. Następnie wrzucić do wywaru cebulę oraz umyte oczyszczone z nasion i ogonków. Pogotować,aby zmiękły i wyłowić je łopatką z dziurkami wraz z włoszczyzną i sztuką mięsa. Dodać koncentrat i rozmieszać łyżką, aż do rozpuszczenia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i wraz obranym z kości mięsem przepuścić przez maszynkę do mięsa ,a do farszu wbić jajo, dodać drobno posiekane czuszki, trochę marchewki z wywaru również posiekanej i zioła świeże w listkach. Doprawić, wymieszać ręką. Ciasto na pierogi wyrobić i zagnieść i rozwałkować, Radełkiem pokroić ciasto na kwadra- -ty 6*6 cm. Nadziewać farszem i zalepiać i wrzucić na osolony wrzątek w drugim garnku. Gotować z ok .20 min., aż pierożki wypłyną na wierzch. Wyjąć i podawać na półmisku z którego można sobie nabierać dodatek do zupy.