marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pomidorowa z pierożkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oto danie jednogarnkowe czyli dwa w jednym,choć nieco pracochłonne,ale pyszne. Warto więc się przyłożyć.Farsz można zrobić inny niż ten powyżej.

Pomidorowa z pierożkami

Składniki:

Pomidorowa z pierożkami

 

  • Pęczek włoszczyzny,
  • sztuka mięsa(udko kurze lub szponder),
  • słoik przecieru pomidorowego,
  • 2 średnie czuszki,
  • cebula,
  • 3-4 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gałązka lubczyku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1,5 l.wody.
  • Ciasto:
  • 2-3 szklanki mąki pszennej wrocławskiej,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • jajko.
  • Farsz:
  • mięso z wywaru,
  • 80 g.mrożonego szpinaku,
  • jajo,
  • zioła świeże w listkach,
  • siekane czuszki z wywaru,
  • sól,
  • curry.

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z pierożkami
Ugotować wywar mięsno-jarzynowy, cebulę oczyścić,opłukać, przekroić i opalić połówki na zapalonym palniku, ogień nie może być za ostry. Następnie wrzucić do wywaru cebulę oraz umyte oczyszczone z nasion i ogonków. Pogotować,aby zmiękły i wyłowić je łopatką z dziurkami wraz z włoszczyzną i sztuką mięsa. Dodać koncentrat i rozmieszać łyżką, aż do rozpuszczenia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i wraz obranym z kości mięsem przepuścić przez maszynkę do mięsa ,a do farszu wbić jajo, dodać drobno posiekane czuszki, trochę marchewki z wywaru również posiekanej i zioła świeże w listkach. Doprawić, wymieszać ręką. Ciasto na pierogi wyrobić i zagnieść i rozwałkować, Radełkiem pokroić ciasto na kwadra- -ty 6*6 cm. Nadziewać farszem i zalepiać i wrzucić na osolony wrzątek w drugim garnku. Gotować z ok .20 min., aż pierożki wypłyną na wierzch. Wyjąć i podawać na półmisku z którego można sobie nabierać dodatek do zupy.