MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pomidorowy gulasz z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gulasz robię rzadko, ale za każdym razem inaczej :) tym razem zrobiłam, ponieważ miałam akurat rozmrożone mięso.

Pomidorowy gulasz z papryką

Składniki:

Pomidorowy gulasz z papryką

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 3-4 pomidory (mogą być z puszki)
  • 1,5 szkl. bulionu (z 1/2 kostki mięsnej i 1/2 kostki bulionu na żeberkach)
  • 1/4 szkl. śmietany 30%
  • Przyprawy do smaku:
  • papryka słodka (2-3 łyżeczki)
  • papryka ostra (1 płaska łyżeczka)
  • lubczyk (2 łyżeczki)
  • oregano (1/2 łyżeczki
  • bazylia (1/2 łyżeczki)
  • pieprz ziołowy (2 płaskie łyżeczki)
  • pieprz czarny (szczypta)
  • kminek (szczypta)
  • oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidorowy gulasz z papryką
Mięso kroimy w kostkę, paprykę w drobne paseczki, cebulę drobno siekamy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę (trzeba najpierw naciąć i sparzyć), kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju, wrzucamy mięso, podsmażamy aż się zetnie. Dodajemy paprykę, smażymy razem około 5 min, następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory i dusimy wszystko razem jeszcze 15-20 min. 3. Przyprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę. Jeśli potrzeba zagęścić najlepiej to zrobić zawiesiną z mąki i wody - dolewać ją do gulaszu cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.