wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna włoska przekąska, wersja nieco bardziej wiosenna... z kiełkami :)

Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka

 

  • 4 duże pomidory
  • pomidorów (u mnie pesto rosso : z suszonymi pomidorami, serem Gouda, ziarnem słonecznika, czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • puszka tuńczyka w sosie własnym - kawałki
  • 100g oliwek bez pestek
  • kiełki (lucreny, rzodkiewki)
  • 2 suszone pomidory (z oleju z ziołami)
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka
Pmidory kroimy na połówki, wydrążamy miąższ, smarujemy wewnątrz pastą z suszonych pomidorów.



Następnie pomidory układamy do naczynia żaroodpornego skórką do góry. Pieczemy w piekarniku w temp 160 stopni ok 10-15 minut, wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia.



Przygotowujemy sałatkę, mieszamy majonez z sokiem z cytryny, dodajemy odsączonego tuńczyka, oliwki pokrojone w krążki, kiełki, przyprawiamy solą, pieprzem.



Wystudzone pomidory układamy na talerzu, faszerujemy je przygotowaną sałatką, dekorujemy paseczkami suszonych pomidorów, bazylią, oliwkami.



Pyszna przekąska!!! Może na wielkanocny stół ? :)



Smacznego!
Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka
Etap 1
Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka
Etap 2
Pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka
Etap 3