Sposób przygotowania:
Pomidory nadziewane
Pomidory krajać na wysokości 1/3 od wierzchołka i ostrą łyżeczką wydrażyć, pozostawiając warstwę miękiszu. Pokrajaną cebulę razem z drobno pokrajanymi grzybami usmażyć w połowie ilości tłuszczu. Ryż wsypać na 10 minut do wrzącej wody, odcedzić, przykryć na cedzaku, pozostawić do wystudzenia. Ryż razem z grzybami i pasztetem zemleć w maszynce, dodać żółtka, soli i pieprzu do smaku, posiekanej zieleniny, masę wyrobić, a na końcu dodać ubite białko i jaszcze wymieszać. Rozłożyć kopiasto nadzienie do wydrążonych pomidorów. Ułożyć nadziane pomidory na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na ogniotrwałym półmisku, wstawić do pieczenia. Mniej więcej po 20 minutach oblać sosem przygotowanym z 1 szklanki wywaru z warzyw z dodatkiem mąki i śmietany, a po wierzchu posypać pomidory startym serem i jeszcze zapiec.