darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Pomidory nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pomidory nadziewane dla kazdego dobre danie

Pomidory nadziewane

Składniki:

Pomidory nadziewane

 

  • 8-12 sztuk pomidorów,
  • 25 dag grzybów,
  • pół szklanki ryżu,
  • cebula,
  • 8 dag tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • pasztet DROP
  • sól, pieprz,
  • pól szklanki śmietany,
  • 2 łyżeczki maki, 5 dag startego, żółtego sera łagodnego w smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane
Pomidory krajać na wysokości 1/3 od wierzchołka i ostrą łyżeczką wydrażyć, pozostawiając warstwę miękiszu. Pokrajaną cebulę razem z drobno pokrajanymi grzybami usmażyć w połowie ilości tłuszczu. Ryż wsypać na 10 minut do wrzącej wody, odcedzić, przykryć na cedzaku, pozostawić do wystudzenia. Ryż razem z grzybami i pasztetem zemleć w maszynce, dodać żółtka, soli i pieprzu do smaku, posiekanej zieleniny, masę wyrobić, a na końcu dodać ubite białko i jaszcze wymieszać. Rozłożyć kopiasto nadzienie do wydrążonych pomidorów. Ułożyć nadziane pomidory na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na ogniotrwałym półmisku, wstawić do pieczenia. Mniej więcej po 20 minutach oblać sosem przygotowanym z 1 szklanki wywaru z warzyw z dodatkiem mąki i śmietany, a po wierzchu posypać pomidory startym serem i jeszcze zapiec.