Sposób przygotowania:
Pomidory suszone w oliwie ziołowej
Pomidory, myjemy, przekrawamy wzdłuż usuwając szypułkę i miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory kładziemy ciasno na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia skórką do dołu. Tak przygotowane pomidory solimy. Wkładamy do piekarnika i suszymy je cały czas przy lekko otwartych drzwiczkach początkowo w temperaturze 150 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 90- 100 stopni i suszymy 4 godziny robiąc przerwę kilkugodzinną. Za jednym razem możemy w piekarniku suszyć kilka blach, co jakiś czas zmieniając ich miejsce. Uważamy aby pomidory nie wyschły na wiór, ususzone pojedyncze sztuki możemy wcześniej zdjąć z blaszki. Suszone pomidory wkładamy do suchych słoików do ¾ wysokości (pomidory po zalaniu oliwą pęcznieją). Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Oliwę i olej wlewamy do garnka wsypujemy zioła i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, wrzucamy czosnek i zdejmujemy z ognia (olej wraz z czosnkiem się gotuje). Gdy czosnek jest szklisty oliwą zalewamy pomidory dbając aby w każdym słoiku był czosnek i zioła. Słoiki zakręcamy suchymi nakrętkami i odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! UWAGA: Proporcje ziół można zmieniać wg swojego uznania i smaku. Gdyby oliwy nam brakło to podgrzewamy oliwę bez ziół i uzupełniamy każdy słoik gorącą oliwą. Miąższ z środków pomidorów możemy wykorzystać na sok pomidorowy.
Czesiu
Sarenka
Weronka
bajtek
kołczu
cherry
gosiczek821
Mufinka1
Netka
Darth Vader
msewka
msewka
misia14
z tej ilości (5 kg pomidorów) wyszły mi 4 słoiki 350 ml...ilość słoików zależy od stopnia wysuszenia pomidorów i ile włożymy ich do słoika
weranda