msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Popielcowy śledź.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Śledź w śmietanie jest u mnie tradycją w środę popielcową. Tym razem z chrzanem i majonezem.

Popielcowy śledź.

Składniki:

Popielcowy śledź.

 

  • na 1 kg wymoczonych płatów śledziowych:
  • 40 dag śmietany kwaśnej 12 %
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 pełna łyżka pieprzu cytrynowego
  • 3-4 cebule

Sposób przygotowania:

Popielcowy śledź.
Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Płaty śledziowe pokroić na ok.5 cm kawałki.Cebule pokroić w cienkie półplastry, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
Śmietanę,majonez,chrzan i pieprz cytrynowy wymieszać i zalać śledzie z cebulą.Dokładnie połączyć i wtsawić na noc do lodówki.
Podawać z ziemniakami z wody lub w mundurkach.