mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka smaki lata i z owocową nutą

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem

 

  • 6 liści sałaty masłowej
  • 10 krewetek koktajlowych
  • 5 dkg porzeczki czerwonej
  • 1 nektarynka
  • Bazylia cytrynowa
  • 3 dkg sera lazur srebrzystego
  • 5 plastrów cukinii
  • Marynata na krewetek:
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej
  • ½ łyżeczki oregano suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato
  • Sos porzeczkowy:
  • 15 dkg porzeczek czerwonych
  • 1 łyżeczka kremu na bazie octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki wina czerwonego wytrawnego
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem
Sałatę myję, strzepie na talerzu. Wcześniej osuszam. Krewetki odmrażam, myję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany, krewetki i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie przesmażam je na patelni około jedną minutę. Dodaję do sałatki, razem z porzeczkami umytymi i obranymi. Nektarynkę kroję na cząstki i przesmażam ją chwilę na patelni, dodaję ser lazur pokrojony, bazylię cytrynową, plastry cukinii przesmażone. Sos: Porzeczki myję, obieram, przekładam do rondelka, przesmażam, dodaję, wino, sól, pieprz, krem balsamico. Kiedy sos się zredukuje, przecieram go przez sito. Sałatkę polewam sosem porzeczkowym, i dodatkowo kremem balsamico.
Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem
Sałata masłowa krewetki porzeczki ser lazur
Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem
Sałata i nektarynka cząstki na talerzu ułozone
Porzeczkowa sałatka z krewetkami i sosem
Porzeckzi czerwone dodane do sałatki i krewetki