gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Porzeczkowa słodycz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny placek, który smakował całej rodzinie. Placek robi się szybko a jest naprawdę prosty, polecam.

Porzeczkowa słodycz

Składniki:

Porzeczkowa słodycz

 

  • CIASTO
  • 20 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • MASA SEROWA
  • 1/6 szklanki oleju
  • 25 dag sera białego
  • 100 ml kremówki
  • 1/6 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • KRUSZONKA:
  • 1/3 kostki margaryny
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • DODATKOWO
  • 3 garści porzeczek

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa słodycz
CIASTO: Drożdże roztopić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski, posolić, zrobić dziurkę, wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier, jajko i żółtka. Wyrobić. Dodać na końcu letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Wyłożyć ciasto na keksówkę. MASA SEROWA: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać ser, budyń, olej, mleko. Cały czas ucierając. Później dodać kremówkę (nie ubitą). Na koniec ubić pianę z białek i wmieszać RĘKĄ. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto na brytfannie. Porzeczki wymieszać w 3 łyżkach cukru. Wyłożyć na masę serową. KRUSZONKA: wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę posypać po porzeczkach. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.