zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

pyszne bułki na kolację...............

Bułki z wkładką

Składniki:

Bułki z wkładką

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g drożdży
  • 3 szk wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przyprawy kucharek
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 5 cienkich parówek wieprzowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju o smaku oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 2 topione serki Gouda
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z wkładką
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut. Dodać pokrojone w plasterki parówki i jeszcze chwilę smażyć, doprawić do smaku. Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrobić. Ciasto wałkować na nie za cienki placek. Wycinać kółka trochę większe od szklanki. Na jedną bułkę będą dwa kółka. Na środek krążka położyć kawałek serka i nałożyć po czubatej łyżce farszu. Przykryć drugim kółkiem, zlepić brzegi i uformować bułeczki. Tak zrobione bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Zostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować każdą bułkę jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut.