Sposób przygotowania:
Poświąteczny ,, piętrus „:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić .Zrobić puree z masłem i mlekiem .W foremce do zapiekanek ułożyć 2 plastry schabu , na nich po 2 łyżki puree ziemniaczanego, polać każdy 2 łyżkami sosu .Nałożyć po 2 łyżki duszonej kapusty. Przykryć pozostałymi kawałkami schabu .Na to znów puree ziemniaczane .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i zapiekać przez 15 minut.
W tym czasie podgrzać na małej patelence pozostałą kapustę .Skropić lekko sokiem z cytryny by nie straciła koloru. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika położyć kapustę na każdą porcję , a na wierzch dekorację z korniszonów .
Sos podawać osobno .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i zapiekać przez 15 minut.
W tym czasie podgrzać na małej patelence pozostałą kapustę .Skropić lekko sokiem z cytryny by nie straciła koloru. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika położyć kapustę na każdą porcję , a na wierzch dekorację z korniszonów .
Sos podawać osobno .
msewka