Sposób przygotowania:
Potaje de garbanzos con jamón
Ciecierzycę wsypać do miski i zalać zimną wodą (tak, żeby było jej 2 razy więcej niż grochu). Pozostawić na około 12 h do napęcznienia. Po tym czasie ciecierzycę przepłukać, umieścić w garnku i zalać świeżą, zimną wodą. Dodać liście laurowe, szczyptę soli i gotować przez około 1 h (w szybkowarze wystarczy 20 minut). Ciecierzyca powinna być ugotowana, ale niezbyt miękka. Szpinak wysypać na talerz i pozostawić do rozmrożenia. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Cebulę, czosnek i przecier pomidorowy zblendować. Przelać na naoliwioną patelnię i smażyć przez 15 minut. Dodać do garnka z ciecierzycą, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną – pod sam koniec dodać rozmrożony szpinak i gotować już tylko kilka minut. Dodać sproszkowaną ostrą paprykę, sól i pieprz wedle uznania. Potaje podawać na gorąco, w ceramicznych miseczkach, polane oliwą z oliwek.