Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Potica - słoweńskie ciasto świąteczne

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bez tego ciasta nie mogą się obejść żadne ważne święta na Słowenii.

Potica - słoweńskie ciasto świąteczne

Składniki:

Potica - słoweńskie ciasto świąteczne

 

  • CIASTO:
  • 600 g pszennej mąki trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 250 - 300 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta
  • NADZIENIE:
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki gorącego mleka (0,125 ml)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 30 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • piana z 2 białek

Sposób przygotowania:

Potica - słoweńskie ciasto świąteczne
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, wszystko wlać powoli do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie połączyć.

Rozwałkować ciasto na grubość małego palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go papierem do pieczenia. Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem waniliowym ( nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia.