Sposób przygotowania:
Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa
Żeberka umyć,włożyć do dużego garnka,dodać ziele angielskie,liście laurowe i zalać wodą. Całość posolić i gotować. Kapustę włoską umyć i pokroić na większe kawałki. Pietruszkę.seler i marchewkę obrać ze skórki i umyć. Pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry,umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. kapustę,pietruszkę,seler i całą marchewkę dodać do wywaru i gotować razem. Na patelni roztopić łyżkę margaryny,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gdy kapusta i warzywa będą prawie miękkie dodać ziemniaki,mrożoną marchew,przesmażone pieczarki z cebulą. Zupę gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Z zupy wyjąć ugotowane żeberko i pokroić na porcje. Pozostałą margarynę rostopić w rondelku,dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Całą ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i wyciąć z nich ozdobne motywy. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Zupę doprawić maggi do smaku. Gotową zupę rozlać na talerze,dodać porcje mięsa i ozdobić natką pietruszki i ozdobnymi kawałkami marchewki. Smacznego!