eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna i pożywna śląska potrawa jednogarnkowa. Taka gęsta zupa warzywna razem z mięsną wkładką zastępuje cały obiad.

Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa

 

  • 30 dkg mrożonej marchewki Hortex
  • 1.2 kg wysokiego,mięsnego żeberka
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1.5 kg kapusty włoskiej
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 marchewka
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa
Żeberka umyć,włożyć do dużego garnka,dodać ziele angielskie,liście laurowe i zalać wodą. Całość posolić i gotować. Kapustę włoską umyć i pokroić na większe kawałki. Pietruszkę.seler i marchewkę obrać ze skórki i umyć. Pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry,umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. kapustę,pietruszkę,seler i całą marchewkę dodać do wywaru i gotować razem. Na patelni roztopić łyżkę margaryny,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gdy kapusta i warzywa będą prawie miękkie dodać ziemniaki,mrożoną marchew,przesmażone pieczarki z cebulą. Zupę gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Z zupy wyjąć ugotowane żeberko i pokroić na porcje. Pozostałą margarynę rostopić w rondelku,dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Całą ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i wyciąć z nich ozdobne motywy. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Zupę doprawić maggi do smaku. Gotową zupę rozlać na talerze,dodać porcje mięsa i ozdobić natką pietruszki i ozdobnymi kawałkami marchewki. Smacznego!
Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa
Włoską kapustę umyć i pokroić na większe kawałki.
Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa
Obrane i umyte ziemniaki,pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Mrożoną marchewkę zważyć.
Ańtopf śląska potrawa jednogarnkowa
Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę pokroić.