ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Potrawka a'la łazanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie jednogarnkowe, które przyrządzam gdy mam ochotę na coś pożywnego, lecz jednocześnie niezbyt skomplikowanego.

Potrawka a'la łazanki

Składniki:

Potrawka a'la łazanki

 

  • 1 kawałek kiełbasy podwawelskiej
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 200 g boczku surowego
  • 1 marchew
  • pół kapusty białej
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Potrawka a'la łazanki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, smażymy wszystko to na patelni. Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Suszone grzyby namaczamy (najlepiej dzień wcześniej) i gotujemy je w tej samej wodzie w której moczyły się, lekko ją soląc. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso się podsmaży, wrzucamy na patelnię marchew i podduszamy ją wraz z mięsem, aż zmięknie. Do gotowego makaronu dodajemy kiełbasę z mięsem i z marchwią, oraz kapustę ugotowaną. Dodajemy również grzyby i pół szklanki wody w której się gotowały. Całą potrawę dusimy pod przykryciem, mieszając często, aż odparuje zbędna woda a smaki przegryzą się. Potrawę doprawiamy pieprzem i maggi. Smacznego!