Sposób przygotowania:
Potrawka chińska
Kurczaka pokroić w kostkę. Polać 2 łyżkami sosu sojowego, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć 5 minut, mieszając.
Następnie zalać to wszystko 1 szklanką bulionu, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego i dusić do miękkości. Gdyby sos parował można podlewać bulionem. Kiedy pieczarki i papryka zmiękną, przyprawić powstały sos solą, pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie sosem sojowym.
Z mąki, wody i jaja zrobić gęste ciasto. Do ciasta dodać szczyptę soli, pieprzu oraz 2 łyżki sezamu, wymieszać. Następnie do ciasta wrzucić kawałki wcześniej przyprawionego kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kurczaka, wybierając go razem z ciastem łyżeczką. Smażyć kilka minut z każdej strony na małym ogniu, tak aby kurczak był zrumieniony i miał chrupiącą skórkę.
Ryż ugotować.
Podawać ryż polany sosem pieczarkowo-paprykowym, a na wierzch układać kawałki usmażonego kurczaka.
Pieczarki pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć 5 minut, mieszając.
Następnie zalać to wszystko 1 szklanką bulionu, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego i dusić do miękkości. Gdyby sos parował można podlewać bulionem. Kiedy pieczarki i papryka zmiękną, przyprawić powstały sos solą, pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie sosem sojowym.
Z mąki, wody i jaja zrobić gęste ciasto. Do ciasta dodać szczyptę soli, pieprzu oraz 2 łyżki sezamu, wymieszać. Następnie do ciasta wrzucić kawałki wcześniej przyprawionego kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kurczaka, wybierając go razem z ciastem łyżeczką. Smażyć kilka minut z każdej strony na małym ogniu, tak aby kurczak był zrumieniony i miał chrupiącą skórkę.
Ryż ugotować.
Podawać ryż polany sosem pieczarkowo-paprykowym, a na wierzch układać kawałki usmażonego kurczaka.
wio
nadiya225
axai