zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Potrawka z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowuję je z konserwowej ciecierzycy i fasolek. Gotuję na wędzonych żeberkach. Moja rodzinka kocha to danie :)

Potrawka z ciecierzycą

Składniki:

Potrawka z ciecierzycą

 

  • 60 dag wędzonych żeberek ( kąty)
  • 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna)
  • 1 duża cebula
  • puszka fasolki czerwonej (400 g)
  • puszka fasolki białej (400 g)
  • puszka ciecierzycy (400 g)
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela ang.
  • pieprz czarny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • papryka słodka
  • sól wg smaku
  • mieszanka deluxe z pieprzem syczuańskim
  • (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn,
  • chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)

Sposób przygotowania:

Potrawka z ciecierzycą
Żeberka myję, wkładam do garnka, dodaję listki laurowe, ziele ang, plasterki czosnku, ziarenka pieprzu i gotuję do miękkości mięsa. Następnie mięso wyciągam, studzę i obieram z kości.

Kiełbasę kroję w pół plastry i rumienię razem z pokrojoną cebulą. Dodaję do wywaru. Fasolki i ciecierzycę wsypuję razem z zalewą, dodaję koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, obrane mięso z żeberek i gotuję całość 10 -15 minut .

Przed podaniem posypuję natką pietruszki.