Sposób przygotowania:
Potrawka z dyni
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne obrać i pokroić w kostkę (o boku ok. 1,5 cm). Cebulę obrać i pokroić drobno. W teflonowym rondlu rozgrzać 1,5 łyżki oleju, wrzucić cebulkę, opłukaną i odsączoną kaszę gryczaną, kolendrę. Mieszać aż cebula się zeszkli a ziarna kaszy zostaną dokładnie oblepione tłuszczem. Następnie dodać dynię, przetarty przez praskę ząbek czosnku, 1,5 szklanki wody (lub bulionu), obrany i starty na tarce imbir, szczyptę cukru, sól i pieprz. Przykryć i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby kasza równomiernie chłonęła wodę. 5 min przed końcem dodać cynamon. Dusić aż kasza będzie ugotowana a dynia miękka, ale nie rozgotowana. Ser kozi typu brie trzeba pokroić na kawałki i dodać do gorącej potrawki (na wierzch rondla) i przykryć żeby się stopił. Jeśli używamy serka twarogowego, przybieramy nim potrawę już na talerzach, a każdy sobie pomiesza sam.
Babciagramolka