Potrawka z dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zobaczyłam dynię w sklepie i nie mogłam się oprzeć. Tę potrawę wymyśliłam wczoraj, bardzo wszystkim smakowała.

Potrawka z dyni

Składniki:

Potrawka z dyni

 

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 kg dyni
  • 125 g sera koziego - jedno opakowanie (może być typu brie, albo twarogowy)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki kolendry (ziarna)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • cukier (dowolnie)

Sposób przygotowania:

Potrawka z dyni
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne obrać i pokroić w kostkę (o boku ok. 1,5 cm). Cebulę obrać i pokroić drobno. W teflonowym rondlu rozgrzać 1,5 łyżki oleju, wrzucić cebulkę, opłukaną i odsączoną kaszę gryczaną, kolendrę. Mieszać aż cebula się zeszkli a ziarna kaszy zostaną dokładnie oblepione tłuszczem. Następnie dodać dynię, przetarty przez praskę ząbek czosnku, 1,5 szklanki wody (lub bulionu), obrany i starty na tarce imbir, szczyptę cukru, sól i pieprz. Przykryć i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby kasza równomiernie chłonęła wodę. 5 min przed końcem dodać cynamon. Dusić aż kasza będzie ugotowana a dynia miękka, ale nie rozgotowana. Ser kozi typu brie trzeba pokroić na kawałki i dodać do gorącej potrawki (na wierzch rondla) i przykryć żeby się stopił. Jeśli używamy serka twarogowego, przybieramy nim potrawę już na talerzach, a każdy sobie pomiesza sam.