msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Potrawka z indyka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne i kruche mięsko z indyka w aromatycznym towarzystwie.

Potrawka z indyka.

Składniki:

Potrawka z indyka.

 

  • 50-60 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 12 dużych pieczarek
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z indyka.
Mięso opłukać,osuszyć,pozbawić ew. błon i porcjować.Ja zrobiłam 6 kawałków na 3 osoby. Posypać mięso ze wszystkich stron przyprawą do gyrosa.Wstawić do lodówki a w tym czasie opłukać pieczarki,posiekać cebulę i czosnek.Pieczarki przekrawać na ćwiartki wraz z trzonkami.Groszek osączyć z zalewy. Na rozgrzanym oleju smażyć na patelni kawałki mięsa z obydwu stron.Następnie wsypać cebulę z czosnkiem i poddusić.Dodać pieczarki i groszek, chwilkę podsmażyć i posypać papryką mieloną i pieprzem ziołowym.Delikatnie podlać wodą,wsypać Vegetę i dusić do miękkości.Dolewać co jakiś czas małą ilość wody,uzupełniając tą,która wyparuje. Dusić ok.45 minut.Niczym nie trzeba zagęszczać. Doskonale smakuje z kaszą na sypko.Ja podałam z ziemniakami,ponieważ mieliśmy ochotę na mizerię do ziemniaków.