Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Potrawka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Potrawka z kurczaka podawana jest w naszym domu z wieloma dodatkami, a że dziecko lubi wszystko co z kukurydzą, więc i w potrawce ja zjadamy.

Potrawka z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Potrawka z kurczaka

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól himalajska
  • 1 łyżka śmietany
  • ok.3 łyżki mąki (na oprószenie i zagęszczenie)
  • przyprawa typu kucharek
  • koperek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka
Pierś pokroić w kostkę. Oprószyć w mące i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, tak by przykryć mięso i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Mięso dusić ok.50 min. Na 15 minut przed końcem dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i dodać kukurydzę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zagęścić na mące i śmietanie. Posypać koperkiem. 
Potrawka z kurczaka
Etap 1 Na maśle podsmażyć pokrojoną pierś kurczaka i cebulę.
Potrawka z kurczaka
Etap 2 Zalać bulionem, a na 15 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę i kukurydzę.