Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Późnojesienne kwiaty grzybowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

świeże grzyby w lesie jeszcze rosną więc można przygotować coś smacznego

Późnojesienne kwiaty grzybowe

Składniki:

Późnojesienne kwiaty grzybowe

 

  • 1/2 op. mrożonego ciasta francuskiego,
  • ok.2 szkl wodnichy późnojesiennej (grzybka pokażę w komentarzach do przepisu na forum)
  • ok.1 szkl miąższu dyni pokrojonego w niewielką kostkę
  • kawałek pora, ok. 8-10 cm
  • 1 mała cebulka,
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem Tao-Tao
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona,
  • 1 łyżeczka listków tymianku świeżego
  • 1 żółtko + łyżeczka mleka,
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Późnojesienne kwiaty grzybowe
FARSZ: grzyby oczyściłam i opłukałam, osączyłam dokładnie - mniejsze zostawiłam w całości a większe pokroiłam na połówki i ćwiartki. Miąższ dyni, bez skórki, pokroiłam w niedużą kostkę. Pora, ok.10 cm, posiekałam, cebulkę też. Mozzarellę posiekałam drobno. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam grzyby oraz sos sojowy, sos chili i na dość silnym ogniu smażyłam aż odparował nadmiar płynu. Dodałam pora i dynię, smażyłam jeszcze razem może z minutkę - farsz będzie się przecież zapiekał. Odstawiłam do przestudzenia a po ok. 15 min. doprawiłam papryką i świeżym tymiankiem, dołożyłam ser i wymieszałam.



Ciasto rozmroziłam i posypując blat cienko mąką rozwałkowałam mniej więcej do połowy pierwotnej grubości. Radełkiem wycięłam duże (ok. 10-10cm) " kwadraty" w lekko wklęsłych bokach - na jeden kwiat potrzebujemy dwa takie. Naszykowałam formę do muffinek i w co drugą nałożyłam po dwa kawałki ciasta tak jakby na krzyż żeby rogi wystawały dookoła. W środek nałożyłam farsz a wystające "płatki" posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Zapiekałam na najniższym poziomie piekarnika - spód musi się dobrze upiec - w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15-20 min.. Miałam wrażenie, że "płatki" zbyt szybko się rumienią więc w połowie pieczenia na wierzchu położyłam luźno arkusz folii aluminiowej i dopiekłam. Podałam gorące, posypane listkami tymianku jako ciepłą przekąskę.



Z podanej ilości składników zrobimy 6-8 "kwiatków".