Sposób przygotowania:
Pożywna zupa pomidorowa
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chleb pokroić w małą kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Czosnek zeszklić w dużym rondlu na łyżce masła, dodać kiełbasę, podsmażyć na rumiano. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dokładnie trzema łyżkami soku pomidorowego. Resztę soku wlać do rondla, zagotować. Zagęścić rozprowadzoną mąką i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Szczypiorek umyć, osuszyć, łodyżki przekroić na połowę. Włożyć do zupy, doprawić solą, pieprzem (białym i cayenne), cukrem i słodką papryką. Wlać sherry, wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze około pięciu minut.Pokrojony chleb podsmażyć na chrupko na pozostałym tłuszczu. Zupę wlać do wazy, wymieszać ze śmietaną, posypać grzankami.