basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Prawdziwa masa na makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masa do makowca na kruchym spodzie.

Prawdziwa masa na makowiec

Składniki:

Prawdziwa masa na makowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwa masa na makowiec
Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić na 8 godzin, po upływie tego czasu przepuścić przez maszynkę dwa razy, za drugim razem dodając cukier. Potem dodać żółtka, masło, kaszę mannę, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone śliwki, starte na grubej tarce jabłka oraz proszek do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Masę wyłożyć na kruche (surowe) ciasto i piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.