jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pręgowiec z makiem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealne na niedzielny podwieczorek

Pręgowiec z makiem i galaretką

Składniki:

Pręgowiec z makiem i galaretką

 

  • Ciasto makowe :
  • 10 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka maku
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • Masa :
  • kubeczek masła roślinnego (125g)
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyzki maki krupczatki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Poncz :
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • Dodatkowo :
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/2 l drylowanych wiśni
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pręgowiec z makiem i galaretką
Ciasto makowe : białka ubij na pianę, dodaj cukier, mąkę z proszkiem, mak i rozpuszczoną margarynę. Ciasto nałóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 30min. w temp. 180stopni C. Biszkopt: ubij pianę z białek, dodaj cukier, żółtka roztrzepane z octem i mąkę z proszkiem. Piecz 25min. w temp. 180stopni C. Masa : z mleka, maki , wiórków ugotuj budyń, gdy wystygnie , utrzyj z cukrem i masłem. Galaretki rozpuść w 1/2 l wody, dodaj wiśnie. Ciasto makowe nasącz ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, wyłóż galaretkę. Gdy zastygnie, posmaruj masę, przykryj biszkoptem, polej polewą, posyp wiórkami.