Sposób przygotowania:
Prosiaczki - kapuśniaczki
FARSZ – kapustę poszatkowałam. W rondlu podsmażyłam na mieszance masła i oleju posiekaną cebulę z chili, dodałam marchewkę, kapustę a po chwili starte jabłko. Dosypałam trochę kminku i lubczyku, smażyłam/dusiłam powoli aż kapusta najpierw zmiękła a potem odparowała. Na koniec oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku i dodałam koperek.CIASTO - mąkę roztarłam z zimnym masłem aż nie było grudek. Dodałam cukier, sól, żółtka (ew. jajka). Drożdże rozmieszałam w ciepłym mleku, wlałam do mąki. Zagniotłam miękkie ciasto. Podzieliłam je na 32 części i z każdej urwałam po kawalątku na ryjek i uszka. Te urwane kawałeczki zagniotłam razem i rozwałkowałam - małym kieliszkiem wykroiłam 16 kółeczek i każde pokroiłam na krzyż, na 4 części - to będą uszka. Z reszty wycięłam 32 mniejszych kółeczek - zrobiłam to zatyczką od flamastra - w każdym wykroiłam 2 otworki rurką do napojów - to będą ryjki. Jeszcze tylko małe kuleczki z ciasta żeby prosiaczki miały oczy - można je też zrobić wtykając w ciasto połówki rodzynek. Większe kawałki rozwałkowałam lekko. Na każdy nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu i zlepiłam brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do spodu, luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Przykleiłam ryjki, uszka i małe kuleczki ciasta na oczka - ponownie posmarowałam całość żółtkiem. Piekłam jakieś 15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C aż ładnie się zezłociły.
dusia30