Sposób przygotowania:
Prosta i pyszna lazania Darmiony
Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę i energicznie rozprowadzamy. Następnie dolewamy mleko cały czas mieszając. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy, dodajemy ser. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie i zdejmujemy kiedy będzie miękka, wrzucamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebule i pieczarki (można dodać odrobinę tłuszczu). Podsmażamy na dużym ogniu - nie mają się dusić tylko zbrązowieć. Wrzucamy do miski, dodajemy mięso, jajko pokruszona mozzarellę. Pomidory razem z sokiem wlewamy do wysokiego naczynia (najlepiej do pokala), wyciskamy czosnek, dodajemy odrobinkę soli i pieprzu, bazylię i blendujemy na gładką masę, dodajemy do reszty składników. Mieszamy całość, doprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę białego sosu, na to układamy płaty makaronu i kolejno farsz, makaron, farsz, makaron. Całość zalewamy resztą sosu, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pod przykryciem na 45 minut. Po 45 minutach ściągamy przykrycie i zapiekamy jeszcze piętnaście minut
evita0007
dża
darmiona