Sposób przygotowania:
Prosta i smaczna zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w 1 cm plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dusimy cebulę pod przykryciem przez 5 minut , od czasu do czasu mieszając.Mięso opłukujemy i kroimy w małą kostkę, przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju ,sól, pieprz i oregano, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie mięso smażymy na patelni przez 15 minut, mieszając .Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietanę i wbijamy jajko, dodajemy sol i pieprz i wszystko razem dokładnie łączymy. Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami ziemniaków, następnie kładziemy cebulę, mięso i drugą warstwę ziemniaków.Wszystko zalewamy przygotowaną śmietaną z jajkiem. Na końcu posypujemy zapiekankę serem i dodajemy oregano. Naczynie przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Podajemy ciepłą np. z sałatą.