Sposób przygotowania:
Prosta rolada z boczku (na zimno)
Mięso wyrównać odcinając sterczące kawałki ( po usunięciu kości w taki boczku są luzy a pomiędzy nimi wystające kawałki mięsa- obcinamy je ). Płat boczku nacinamy co centymetr na głębokość ok. 0,5-1 cm ( zależy jak gruby jest boczek). W nacięcia upychamy odcięte kawałki mięsa. Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, papryki, mielonego pieprzu, soli ( lub przyprawy typu Jarzynka ), cukru lub miodu . Natrzeć dobrze mięso wcierając marynatę również w nacięcia. Boczek zrolować i obwiązać w zgrabny rulonik związując ściśle mięso nicią do mięs. Ułożyć w lodówce na kilka godzin ( ja zostawiam na noc). W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć na nim na rumiano ze wszystkich stron. Dorzucić obrane i pokrojone w ćwiartki cebule i pozostałe przyprawy ( w tym śliwki i grzyby).Zalać wodą. Dodać szczyptę soli ( lub przyprawy) . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić na małym gazie 1,5 godziny. Przewracać w czasie duszenia kilka razy. Płyn powinien sie zgotować o połowę ( jeśli trzeba to w trakcie uzupełniać. Miękkie mięso wyjąć i odłożyć by wystygło. Usunąć nici i kroić ostrym nożem w cienkie plastry. Sos od pieczenia przetrzeć lub zmiksować ( przedtem wyłowić listek laurowy , pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jałowiec).Sos można zamrozić i użyć potem do innych potraw.
jaNina