szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Prosta szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie i łatwe ciasto z gotowymi jabłkami ze słoika.

Prosta szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta szarlotka

 

 

Sposób przygotowania:

Prosta szarlotka
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy margarynę (zostawiamy 1 łyżkę na wysmarowanie tortownicy) i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 część owijamy w folie aluminiową i wkładamy do zamrażalnika, pozostałe części owijamy w folie i wkładamy do lodówki. Ciasto chłodzimy godzinę. Jabłko obieramy i kroimy na drobne plasterki. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm smarujemy pozostawioną margaryną i posypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, zagniatamy i rozwałkowujemyi wykładamy nim dno i boki tortownicy. Na ciasto wykładamy plasterki jabłka, posypujemy cynamonem i przekłądamy jabłka ze słoika. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto można posypa ukrem pudrem.
Prosta szarlotka
Składniki to jabłka margaryna, mąka, cukier puder...
Prosta szarlotka
Tortownicę wykładamy ciastem, a na ciasto nakładamy jabłka.
Prosta szarlotka
Na wierzch ścieramy an terce ciasto z zamrazalnika.
Prosta szarlotka
Szarlotka