Sposób przygotowania:
Prosta szarlotka
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy margarynę (zostawiamy 1 łyżkę na wysmarowanie tortownicy) i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 część owijamy w folie aluminiową i wkładamy do zamrażalnika, pozostałe części owijamy w folie i wkładamy do lodówki. Ciasto chłodzimy godzinę. Jabłko obieramy i kroimy na drobne plasterki. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm smarujemy pozostawioną margaryną i posypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, zagniatamy i rozwałkowujemyi wykładamy nim dno i boki tortownicy. Na ciasto wykładamy plasterki jabłka, posypujemy cynamonem i przekłądamy jabłka ze słoika. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto można posypa ukrem pudrem.