Sposób przygotowania:
Prosta szarlotka wg Triss
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ja dodałam również dużą łyżeczkę cynamonu. Do składników dodać jajka i masło, wyrobić na gładkie ciasto, zafoliować i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć ok. 10-12 min, aby zmiękły, odstawić i połączyć z masa ze słoika. Dodać cynamon, ilość wedle uznania (ja lubię dużo). W formie o wym. 25x30cm rozłożyć papier do pieczenia i zetrzeć na tarce o grubych oczkach większość ciasta, rozprowadzić. Zostawić nieco na wierzch. Rozłożyć masę jabłkową i zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 55-60min w temp. 180st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.