Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Prosta zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z fasoli Jaś moczonej przez całą noc w wodzie, z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. Prosta i smaczna.

Prosta zupa fasolowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta zupa fasolowa

 

Sposób przygotowania:

Prosta zupa fasolowa
Fasolę zalać wodą i odłożyć na noc do namoczenia. Następnego dnia do fasoli wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 60 minut. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do fasoli dodać boczek i przygotowane warzywa. Gotować kolejne 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy razem z majerankiem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Prosta zupa fasolowa
Fasola zalana w garnku wodą i odłożona do namoczenia.
Prosta zupa fasolowa
Marchewki seler i por oczyszczone i pokrojone.
Prosta zupa fasolowa
Przygotowane warzywa dodane do gotującej się w bulionie fasoli.
Prosta zupa fasolowa
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z majerankiem do zupy.