Sposób przygotowania:
Proste ciasto z jabłkami
Jajka podzielić na żółtka i białka . Ubić białka na pianę ze szczyptą soli .Żółtka utrzeć z cukrem cynamonowym ( 9 łyżek ) i zmieszać z pianą . Zmieszać mąki i proszek do pieczenia . Zamieszać masę biszkoptową mikserem włączonym na niskie obroty . Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki . Włożyć jabłka w ciasto .Posypać z wierzchu cukrem cynamonowym . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto i piec 50 minut . Biszkopt mam już opanowany - przeliczanie proporcji miedzy małą średnią a duż tortownicą też - mogę więc eksperymentować .
zewa
Babciagramolka
To takie ciasto na chybcika- smaczne ( jak dla mnie ) tylko na świeżo jeszcze ciepłe . Nie przepadam za ,, suchymi ,, ciastami- wolę kremowe . A te wsadzałam do piekarnika jak podawałam obiad . Zanim zjedliśmy było akurat do kawy - jeszcze ciepłe - akurat porcja na 4 osoby .
Smakowita