SUPERPRZEPIS

Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem

  • 23
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Szybkie, smaczne i łatwe do wykonania ciasto z jabłkami według przepisu, który podobno jest bardzo wiekowy

Składniki:

Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem

 

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 10 dag masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Masło i mleko podgrzałam razem w rondelku do rozpuszczenia tłuszczu i odstawiłam do wystudzenia. Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam i każde z nich pokroiłam na sześć części, usuwając przy tym gniazdo nasienne. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Całe jajka utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam przestudzone mleko z masłem. Dodałam przesianą z proszkiem mąkę i całość wymieszałam łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam szóstki jabłek, posypałam cynamonem. Piekłam 45 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej. *** Ciasto upiekłam w ramach akcji testowania przepisów na jednym z portali kulinarnych.
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Całe jajka zmiksowałam na biało z cukrem.
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Na wierzchu rozłożyłam jabłka i posypałam cynamonem.
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.