msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Prowansalska jarzynowa.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kolejna zupa jarzynowa w nowej odsłonie.Zimą tego mi trzeba.

Prowansalska jarzynowa.

Składniki:

Prowansalska jarzynowa.

 

  • ok.2l gotowego rosołu lub dowolnego bulionu
  • 0,5 kg mieszanki warzywnej 8-składnikowej
  • ok.30 dag kapusty pekińskiej
  • ok.20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • 1 łyżka płaska przyprawy prowansalskiej
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz mielony czarny
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

 

 

Sposób przygotowania:

Prowansalska jarzynowa.
Zagotować rosół , ew. bulion.Kapustę pekińską opłukać i posiekać, wrzucić do rosołu.Pieczarki oczyszczone i cebulę pokroić dowolnie i poddusić na oleju.Dołożyć do kapusty.Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, wsypać przyprawę prowansalską i przyprawę Kucharek.Dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować.Wrzucić mrożonkę warzywną i gotować do miękkości warzyw.Jeśli ktoś chce może dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, choć zupa jest dostatecznie gęsta i syta.Ew. doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem,roztrzepać z mąką.Wlewać po troszku łyżką gorącą zupę i mieszać energicznie.Zahartowany zabielacz wlać do zupy i mocno podgrzać mieszając, by nie dopuścić do wrzenia.Można posypać zieleniną.

Tagi:

przyprawy