marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Przekaładny piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczek entliczek super słodyczek.

Przekaładny piernik

Składniki:

Przekaładny piernik

 

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag miodu
  • 20 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • 5 dag migdałów
  • polewa
  • Na krem:
  • 1/4 l kremówki
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Przekaładny piernik
2 łyżki cukru zrumienić w rondelku, dodać pół szklanki wody, gotować, aż cukier się rozpuści, dodać miód, resztę cukru, margarynę i przyprawy, zagotować a następnie przestudzić. Masę dodać do mąki przesianej z sodą, wyrobić z jajkami, połączyć z wcześniej rozdrobnionymi bakaliami, włożyć do formy, piec mniej więcej 1 godzinę w temperaturze 19 stopni Celsjusza, następnie odstawić ciasto to przestygnięcia. Przełożyć kremem: kaszę ugotować na mleku, następnie ostudzić i połączyć ze śmietaną ubitą z cukrem. Polać wcześniej roztopiona polewą i pod koniec posypać posiekanymi orzechami. Życzę Smacznego !