Sposób przygotowania:
Przekąska kozi przysmak
Obieramy buraczki, trzemy je w drobną łezkę po czym przekładamy do garnuszka. Podlewamy niewielka ilością wody, lekko solimy i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Doprawiamy buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku. Mieszamy połowę kaszy z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdzamy, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, doprawiamy ją ponownie. Myjemy rukolę i szpinak. Odrywamy listki i wkładamy je do wysokiego naczynia. Kilka listków rukoli pozostawiamy do dekoracji. Zalewamy liście śmietanką, dodajemy zmielone orzechy po czym miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ją solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny i miodem do smaku. Mieszamy masę z kaszą. Sprawdzamy, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, doprawiamy ją ponownie. Układamy obręcz na talerzu. Układamy lekko ubijając kolejne masy: buraczaną, smarujemy ją serem kozim, następnie zieloną. Na górze rozsmarowujemy warstwę sera. Robimy trzy kleksy z masy czerwonej, obrzeże z masy zielonej. Dekorujemy cząstkami orzechów i listkami rukoli. Podajemy jako przekąskę na zimno.