jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Przekąska kozi przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cudowna i zdrowa przekąska z kaszy perłowej i warzyw, przekładana kozim, pysznym serkiem. Wspaniale prezentuje się na biesiadnym stole.

Przekąska kozi przysmak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekąska kozi przysmak

 

  • 200 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 3 buraczki czerwone
  • 1 łyżka masła
  • chrzan starty do smaku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sok z cytryny i miód lipowy do smaku
  • pęczek rukoli
  • pęczek szpinaku
  • biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • 300 g twarożku z mleka koziego
  • 4 orzechy do dekoracji (uprażone uprzednio)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przekąska kozi przysmak
Obieramy buraczki, trzemy je w drobną łezkę po czym przekładamy do garnuszka. Podlewamy niewielka ilością wody, lekko solimy i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Doprawiamy buraczki sokiem z cytryny, miodem, chrzanem i pieprzem ziołowym do smaku. Mieszamy połowę kaszy z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdzamy, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, doprawiamy ją ponownie. Myjemy rukolę i szpinak. Odrywamy listki i wkładamy je do wysokiego naczynia. Kilka listków rukoli pozostawiamy do dekoracji. Zalewamy liście śmietanką, dodajemy zmielone orzechy po czym miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ją solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny i miodem do smaku. Mieszamy masę z kaszą. Sprawdzamy, czy masa jest dobrze doprawiona. Jeśli nie, doprawiamy ją ponownie. Układamy obręcz na talerzu. Układamy lekko ubijając kolejne masy: buraczaną, smarujemy ją serem kozim, następnie zieloną. Na górze rozsmarowujemy warstwę sera. Robimy trzy kleksy z masy czerwonej, obrzeże z masy zielonej. Dekorujemy cząstkami orzechów i listkami rukoli. Podajemy jako przekąskę na zimno.
Przekąska kozi przysmak
Mieszamy połowę kaszy z buraczkami w takiej proporcji by powstała kleista masa.Sprawdzamy, czy masa je
Przekąska kozi przysmak
Zalewamy liście rukoli i szpinaku śmietanką, dodajemy zmielone orzechy po czym miksujemy na gładką masę.