85martita

85martita

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Przekładaniec .

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej smakuje na drugi dzień

Przekładaniec .

Składniki:

Przekładaniec .

 

  • CIASTO MAKOWE:
  • pół szkl.maku
  • pół szkl mąki
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl, cukru

 

  • KREM SEROWY:
  • 2 szkl sera homogenizowanego
  • 2 żółtka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyzki cukru pudru

 

  • CIASTO WIŚNIOWE:
  • pół szkl kisielu wiśniowego
  • pół szkl.mąki
  • pół szkl cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 4 łyzki kakao
  • 3 łyzli likieru kakaowego.

Sposób przygotowania:

Przekładaniec .
Jajka utrzeć z cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta makowego. Zagnieść. Przełożyć do małej kwadratowej blachy. piec w temp. 180 st przez 45 min. -Jajka utrzeć z cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta wiśniowego. Piec w takiej samej formie w temp. 180 st przez 40 min. Galaretki rozpuścić w zalewie brzoskwiniowej, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z galaretką oraz serkiem homogenizowanym. Na ciepłym cieście makowym ułożyć połówki brzoskwiń. Lekko je wgłębić. Nałożyć krem serowy. Następnie ułożyć ciasto wiśniowe,skropić je likierem. Wierzch posypać kakao. Udekorować śmietana i owocami.