Sposób przygotowania:
Przekładaniec wiśniowy
CIASTO:
Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, wsypać 10 dag mąki, wlać trochę ciepłego mleka i delikatnie wymieszać. Resztę mąki przesiać i po środku zrobić dołek. Gdy na rozczynie zrobią się bąbelki wlać je do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka oraz pozostałe składniki- oprócz owoców i skórki pomarańczowej. Ciasto zagnieść i wyrabiać do chwili, aż odejdzie od ręki po czym odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Owoce wymieszać ze skórką pomaranczową.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Placki ułożyć w formie przekładać je masą owocową i orzechową. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ponownie wyrośnie posmarować je jajkiem, ponakłuwać z wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C. przez około 50 minut.
Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, wsypać 10 dag mąki, wlać trochę ciepłego mleka i delikatnie wymieszać. Resztę mąki przesiać i po środku zrobić dołek. Gdy na rozczynie zrobią się bąbelki wlać je do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka oraz pozostałe składniki- oprócz owoców i skórki pomarańczowej. Ciasto zagnieść i wyrabiać do chwili, aż odejdzie od ręki po czym odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Owoce wymieszać ze skórką pomaranczową.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Placki ułożyć w formie przekładać je masą owocową i orzechową. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ponownie wyrośnie posmarować je jajkiem, ponakłuwać z wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C. przez około 50 minut.