SUPERPRZEPIS

Dyniowy serniczek

  • 5
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Dyniowy serniczek Więcej zdjęć (5)

Sernik należy do tych ciężkich, wilgotnych i rozpływających się w ustach. Ma piękny, intensywny żółty kolor. Moi goście byli nim zachwyceni.

Składniki:

Dyniowy serniczek

 

  • Spód:
  • 150g herbatników
  • 60g stopionej margaryny
  • szcz. przyprawy do piernika

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Dyniowy serniczek
Spód: Herbatniki drobno pokruszyć. Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki. Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem. 
Dyniowy serniczek
Pokruszone herbatniki wymieszać z margaryną i wyłożyć na spód tortownicy
Dyniowy serniczek
Biały ser zmielić przynajmniej dwukrotnie
Dyniowy serniczek
Do sera dodać mus z dyni i resztę składnków
Dyniowy serniczek
Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec ok 60 min w 150 st.