Bułki
Domowe bułeczki, k
ajzerki,
cebularze i
grahamki, najczęściej wypiekane są z pieczywa pszennego, żytniego lub kukurydzianego.
Bułki kukurydziane są najlepszą propozycją dla alergików. Nie zawierają glutenu i są lekkostrawne. Bułki bezglutenowe można też upiec z mąki z siemienia lnianego i migdałów lub z mąki ryżowej i z tapioki. Wyśmienitą propozycją domowego wypieku są bułki na zakwasie. Dzień przed pieczeniem składniki na zaczyn (wodę, mąkę żytnią i zakwas) należy dokładnie wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce. Wytrawne domowe bułki można wzbogacić ulubionymi ziarnami, np. słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Taka chrupiąca bułka wieloziarnista to pożywna i zdrowa baza śniadaniowa. Czerstwe pieczywo można zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesypać do szklanego słoja. W ten sposób powstanie
domowa bułka tarta, idealna do ciast, kotletów i zasmażek. Mówiąc bułkach, trzeba wspomnieć o słodkich odmianach puszystego wypieku.
Bułki z jagodami, bułeczki z serem, jabłkami, dżemem czy truskawkami to pomysł na podwieczorek lub rodzinny piknik. Frajdą dla najmłodszych może być już samo pieczenie bułek. Dzieci mogą dowolnie formować ciasto na bułki lub samodzielnie ozdabiać wierzch słodkich bułeczek, tworząc w ten sposób unikalne drugie śniadanie do szkoły.
Bułki drożdżowe
Ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii w porównaniu z innymi wypiekami.
Drożdżówka z kruszonką zawiera około 150 kalorii (w 40 g). Drożdże piekarskie na bułeczki dostępne są w wersji świeżej lub instant. 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Planując pieczenie bułeczek drożdżowych z dżemem, jagodami, jabłkami, bakaliami lub marmoladą, lepiej wybierać drożdże świeże, które dobrze spulchnią ciasto. Suszone drożdże instant nadają się do wypieków lekkich, zawierających niewielką ilość tłuszczu i około 5% cukru. Domowe bułki drożdżowe wybornie smakują
z nadzieniem z budyniu lub z serem i posypane chrupiącą kruszonką lub posypką cukrowo-cynamonową. Warto też wypróbować przepis na bułki drożdżowe na słono. Wypełnione pieczarkami lub kapustą kiszoną, będą wyśmienitym dodatkiem do czerwonego barszczu lub zupy pieczarkowej.
Bułki pszenne
Bułki pszenne najczęściej wypiekane są w wersji wytrawnej.
Klasyczna kajzerka, a zarazem podstawa, na której powstały wszystkie inne bułki, została pierwszy raz wypieczona w Wiedniu. Jako hołd oddany cesarzowi Franciszkowi Józefowi, Austriacki piekarz przygotował nietypowy okrągły wypiek z charakterystycznymi nacięciami na wierzchu. Nazwał go Kaiser, co po niemiecku oznacza cesarz. Od tamtej pory
bułkę tę zaczęto wypiekać w prawie każdej piekarni. Domowe bułki kajzerki sprawdzą się jako bułki do hamburgerów lub włoskiej bruschetty. Bułki domowe można wypiekać w podłużnej formie. Taka podłużna bułka z makiem lub obficie oprószona mąką bagietka będzie idealną bazą do serwowanych na gorąco kanapek z kurczakiem lub zapiekanek. Najsmaczniejsze domowe pieczywo to bułki na zakwasie pszennym. W diecie bezglutenowej bułka pszenna powinna być zastąpiona przez
bułki bezglutenowe, przygotowane np. na bazie mąki ziemniaczanej i mąki gryczanej. Do klasycznej
bagietki często dodaje się na wierzch
ser,
sos pomidorowy albo przekraja się ją i dodaje
masła.
Bułki żytnie
Mąka żytnia, z której wypiekane są bułeczki, sprawia, że pieczywo żytnie jest ciemniejsze i ma zbitą konsystencję. To właśnie z niej wypiekane jest najzdrowsze i najbogatsze w smaku pieczywo pełnoziarniste i bułki razowe. Bułki z mąki żytniej można przygotować bez zakwasu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki (mąkę, mleko, olej drożdże, sól i pieprz) do miski, energicznie wyrobić ciasto z maki żytniej i odstawić je do wyrośnięcia. Najsmaczniejsze ją jednak lekko
kwaśne bułki na zakwasie. Domowy zakwas żytni jest gotowy, gdy ma gęstą konsystencję, a na jego powierzchni widać pęcherzyki powietrza. Bułki na zakwasie żytnim długo zachowują świeżość i nie kruszą się. Z mąki żytniej upieczemy nie tylko zdrowe pieczywo, ale też ciasteczka żytnie, ciasto i muffinki z mąki żytniej, które doskonale komponują się z jabłkami i bananami.
Bułeczki maślane
Domowe bułeczki maślane to idealny pomysł
na śniadanie lub kolację na słodko. Są puszyste, mięciutkie i smakują nie tylko maluchom. Tajemnica smaku i pulchności bułeczek mlecznych tkwi w dwukrotnym wyrabianiu ciasta na bułki. Po połączeniu składników (mąki, drożdży, roztopionego masła, mleka, cukru i szczypty soli) i pierwszym wyrobieniu, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Maślane bułeczki można przygotować w wersji sauté – bez nadzienia lub wypełnić dowolnymi dodatkami. Wybornie smakują bułeczki z jagodami, truskawkami, rodzynkami, dżemem lub z makiem.
Słodkie bułeczki maślane dobrze komponują się z kubkiem gorącego kakao lub filiżanką mocnej kawy.
Grahamka
Bułka grahamka wypiekana jest z pszennej
mąki razowej. Mąka razowa jest otrzymywana przez jednorazowe grube zmielenie ziaren. Ten typ mąki zawiera otręby i ma ciemniejszy kolor niż mąka przesiewna (biała). Pieczywo razowe ma niską zawartość kalorii, w bułce grahamce znajduje się około 192 kalorii (w 100 g). Ciemne pieczywo zawiera węglowodany złożone, które dostarczają energię i dają dłuższe uczucie sytości.
Bułki orkiszowe
Orkisz jest gatunkiem pszenicy. Ziarna orkiszu
są bogatym źródłem białka pokarmowego, selenu, miedzi, cynku i witamin A i E. Nadają się do produkcji kaszy orkiszowej, mąki, makaronu, płatków i kawy. Mąka orkiszowa ma mniej węglowodanów i kalorii i zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych niż klasyczna mąka pszenna. Pieczywo orkiszowe, ciasta, naleśniki i pierogi mają przyjemny, lekko orzechowy posmak.
Bułka orkiszowa wybornie smakuje posmarowana konfiturą i serwowana z kubkiem kawy zbożowej.