Każda gospodyni ma swój idealny przepis na ciasto drożdżowe, a większość z nas ma w pamięci smak tego najlepszego ciasta – autorstwa mamy czy też babci. Ciężko znaleźć ten sam smak, który znamy z dzieciństwa, ale można próbować chociaż próbować.
Nasza propozycja?
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką:
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 15 dag cukru
- 5 żółtek
- sól
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek
Na kruszonkę:
- po 10 dag masła, cukru i mąki, szczypta cynamonu, ekstrakt z wanilii
Sposób wykonania:
1. Drożdże wymieszaj z cukrem, gdy się rozpuszczą dodaj 3 łyżk mleka w temperaturze pokojowej i 1/2 łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, odsącz.
3. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej żółtka, sól i rozczyn, wymieszaj. Masło i pozostały cukier podgrzej z resztą mleka, aby się rozpuściły. Przestudzone dodaj do ciasta, wyrób i dodaj rodzynki.
4. Ciasto rozwałkuj, uformuj prostokąt, przełóż do dużej, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
5. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć, rozkrusz w palcach, posyp ciasto.
6. Placek wstaw do piekarnika o temp. 160 st. C, gdy wyrośnie, piecz go jeszcze ok. 40 min w 180 st. C.
Pożyteczne porady
Tutaj możecie przeczytać porady, którymi podzieliła się p.jola1 - moje sposoby na ciasto drożdżowe.
Swoim ABC ciasta drożdżowego dzieli się również wedith1, a co w przypadku, gdy chcemy zamrozić ciasto? Zamrażanie świeżego chleba i ciast - oto superporada zewy.
Ciasto drożdżowe inaczej
Ciasto drożdżowe bez jajek to przepis anemon - doskonałe dla alergików i nie tylko. Jeżeli dało się uniknąć jajek, da się też wymagającego wysiłku wyrabiania, jak w tym przepisie Pyzy na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.