Burrito to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z pszennej tortilli, czyli rodzaju płaskiego placka, wypełnionego dodatkami mięsnymi i roślinnymi oraz doprawionego sosem. Burrito meksykańskie najczęściej nadziewa się mieloną wołowiną lub wieprzowiną, fasolą, kukurydzą oraz ryżem. Całość musi być dobrze doprawiona pieprzem, zmieloną papryczką chili i ziołami, a następnie usmażona. Farsz nakłada się do grillowanej tortilli i zawija w rulon. Produkt można dodatkowo podpiec w piekarniku. Sos do burrito powinien być ostry i aromatyczny. Najlepiej go przygotować z pomidorów, czosnku, chili i tabasco. Burrito z kurczakiem świetnie zastąpi czerwone mięso. Drób wystarczy pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w ziołach i oliwie, zamarynować i usmażyć. Danie można wzbogacić świeżymi liśćmi szpinaku oraz pokrojoną w kostkę papryką. Burrito świetnie sprawdzi się jako sycący obiad, imprezowa przekąska albo smaczna kolacja.

Sposób na burrito wegetariańskie

Burrito wegetariańskie przyrządza się w kilkanaście minut. Na patelni należy podsmażyć ugotowany ryż, czerwoną cebulę, czosnek, fasolę czarną, kukurydzę, paprykę i sos pomidorowy. Całość skrapia się oliwą i doprawia solą, pieprzem ziołowym, kolendrą, posiekanym szczypiorkiem i zmielonym chilli. Na podpieczoną tortillę kładzie się liść świeżej sałaty, a na to farsz i wiórki startego parmezanu. Placek zawija się, kroi na pół i podaje z sosami oraz surówkami. Burrito wegetariańskie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzone. 
Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska to płaski i okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej używa się jej w postaci pieczywa lub bazy do innych potraw. Popularnym daniem jest tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Do potrawy dodaje się również paprykę, sałatę lodową, fasolę i pomidory koktajlowe. Dobrym sosem do tortilli jest salsa meksykańska z awokado lub papryką chilli.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Farsze

Farsze

Uzupełnieniem rozmaitych potraw są farsze, czyli smaczne nadzienia przygotowywane najczęściej z mielonego mięsa i różnorodnych warzyw. Stosuje się je zarówno w kuchni tradycyjnej do przyrządzenia chrupiących krokietów z mięsem i pieczarkami, jak również w kuchni wegańskiej do nadziewania warzyw, najczęściej papryki lub cukinii. W roli efektownej potrawy sprawdzi się pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami bądź wątróbką drobiową.

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to danie na bazie fasoli i ryżu. Przygotowanie potrawy zajmuje kilka minut, a jej smak jest wyśmienity. Można ją podawać w stylu wegetariańskim, oraz z dodatkiem piersi z kurczaka lub szynki. Sałatka dzięki kolorowym składnikom pięknie prezentuje się na stole. Zaletą potrawy jest to, że nie wymaga skomplikowanych składników, dzięki czemu może być przygotowana dla niezapowiedzianych gości.

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Burrito

Burrito

Burrito

Pasi-brzuch Pasi-brzuch
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

burrito z tortillą

burrito z tortillą

micwul micwul

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burritos

Burritos

Natala1210 Natala1210
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: