Pieprz cayenne - przyprawa meksykańska

pieprz cayenne - pieprz indiański, przyprawa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieprz cayenne - przyprawa meksykańska
Pieprz cayenne znany jako pieprz indiański. Uzyskuje się go ze sproszkowanych owoców pieprzowca amerykańskiego, który jest niskim krzewem o krótkoogonkowatych, podłużnych listkach i zielonkawobiałych kwiatach.

W czasie owocowania roślina obsypana jest ciemnoczerwonymi, drobnymi strąkami, które zależnie od odmiany i warunków w jakich rośnie krzew mogą różnić się wielkością i kształtem.
Z owoców tego pieprzowca robi się też pasty i sosy zwane chili, a zawiesina pieprzu cayennew słabym occie winnym to sos tabasco.

Pieprz cayenne najczęściej używany jest w kuchni meksykańskiej. Doprawia się nim dania z fasoli i mięsa, zupy rybne i z małży, sosy, potrawy z papryki słodkiej, soki pomidorowe i warzywne, zawsze pod koniec gotowania. Nie wolno wsypywać go do gorącego tłuszczu, bo potrawa będzie miała gorzki smak i brzydką barwę.