Jak zrobić tortillę?

  • 2

Przepis na szybki obiad? Placek, nadzienie i nieco zawijania, czyli tortilla, którą kochamy za prostotę przyrządzania. Jeśli i Ty nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni – zobacz, jak ją zrobić w domu!

         
ocena: 4/5 głosów: 13
Jak zrobić tortillę?
fot. Fotolia
W ciepłe dni nikomu nie chce się stać w kuchni i gotować żmudnych potraw. Z drugiej strony ile można żywić się samymi sałatkami i chłodnikami? Dlatego warto sięgać po rozmaite przepisy na tortille, które łączy jedno: szybkość i prostota wykonania. Wystarczy naprawdę niewiele czasu, by cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem!

Domowe placki do tortilli

Lubisz wszystko robić samodzielnie? Jeśli tak, to zamiast biec po gotowe placki, poświęć kilka minut więcej na zrobienie domowych tortilli. Gdy ich spróbujesz, już nigdy nie sięgniesz po te sklepowe!

1. Placki tortilli to nic innego jak odmiana chleba. Dlatego do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie mąki (najlepiej pszennej lub kukurydzianej), ciepłej wody i nieco oleju. W żadnym wypadku nie będą potrzebne drożdże czy proszek do pieczenia – to zbrodnia przeciwko plackom!

2. Masz wszystko pod ręką? Jeśli tak, to pora na działanie – wymieszaj składniki dbając o ich odpowiednie proporcje (1 szklanka mąki + ¾ szklanki wody + ¼ szklanki oleju). Wyrób ciasto rękami – powinno być gładkie i elastyczne.

3. Podziel ciasto na mniejsze kawałki a następnie je rozwałkuj na przyprószonym mąką blacie.

4. Pora na smażenie – rozgrzej mocno patelnię a następnie smaż na niej tortille (max. 1 minuta z każdej strony!).

5. Gotowe tortille odstaw na bok, aby odpoczęły. Po kilku minutach powinny stać się bardziej elastyczne, a co za tym idzie – łatwiejsze do zawijania.

Tortilla
Źródło: Fotolia.pl

Do czego wykorzystać tortillę?

Masz gotowe placki i nie wiesz co dalej z nimi zrobić? Spokojnie – tak naprawdę najtrudniejsze za Tobą! Z tortillą jest jak z naleśnikami – gdy mamy już gotową bazę, pozostaje tylko pobawić się nieco z nadzieniem. Przede wszystkim dobrze jest pamiętać o tym, że z jej pomocą możemy wyczarować zarówno dania obiadowe, jak i śniadania czy przystawki.

Wszystko zależy od tego, czy chcesz dane danie zaserwować na ciepło czy na zimno. W przypadku ciepłych dań do wyboru mamy m.in. enchiladę (której nazwę dosłownie tłumaczy się jako: „dodać chilli”, ergo – będą nią zachwyceni wszyscy, którzy kochają mocne smaki!), burrito (czyli tortilla z dodatkiem mięsa mielonego, fasoli i kukurydzy) lub taco (do którego wykorzystuje się sztywną tortillę kukurydzianą a za nadzienie służy głównie mięso mielone).

Dania na zimno to przede wszystkim różnego rodzaju wrapy podawane często z dodatkiem świeżych warzyw, kremowego serka czy wędzonej ryby.

Czym nadziać tortillę?

Najprostsze nadzienie do tortilli składa się z odrobiny cebuli, mięsa mielonego i koncentratu pomidorowego. Jeśli chcesz poczuć klimat tex-mex warto dorzucić do tej podstawy nieco czerwonej fasoli, kukurydzy a całość doprawić chilli. W sytuacji, kiedy nie przepadasz za mięsem mielonym, możesz je zamienić na podsmażony filet z kurczaka, do którego świetnie się sprawdzą świeże warzywa (sałata, cebula, pomidor).

Możesz również całkowicie zrezygnować z mięsa i zrobić tortille w wersji wege – wystarczy, że wykorzystasz ugotowane warzywa lub pokrojone wege-kotlety. Ważne, aby pamiętać o tym, że całość nie może wyjść za sucha – dlatego zadbaj o odpowiedni dressing. Sos do tortilli musi być wyrazisty w smaku, dlatego nie bój się sięgać po czosnek, chilli czy chociażby dużą ilość pieprzu, który idealnie podkreśli smak całej potrawy!

Tortilla hiszpańska
Zdjęcie: Fotolia.pl

Nie tylko meksykańska!

Wiesz, że tortillę możesz zrobić nie tylko z mąki i wody? Jeśli zamienisz te składniki na ostudzone ugotowane ziemniaki, jajka i nieco warzyw otrzymasz hiszpańską tortillę. Jest ona niczym innym jak formą bogatego w dodatki omletu, który idealnie się sprawdza jako szybki lunch. Jeśli zatem zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, oto niezły patent, aby je kreatywnie (i przede wszystkim smacznie!) wykorzystać.

Szczególnie, jeśli dodatkowo narzekasz na nadmiar sera, resztek wędlin czy też ugotowanych warzyw, takich jak brokuły czy kalafior. Wystarczy, że na patelni podsmażysz pokrojone ziemniaki z cebulą i resztą dodatków a następnie całość zalejesz rozkłóconymi jajkami. Gdy masa się zetnie, danie jest gotowe.

Czy próbowaliście już samodzielnie przygotowywać tortillę? W jakiej wersji smakuje wam najbardziej? Które dodatki wykorzystujecie najczęściej? Czekamy na Wasze propozycje! Pamiętajcie, że za każdy przepis otrzymujecie wymienne na nagrody wirtuale!