Jaka mąka do pierogów?

Idealne ciasto na pierogi powstaje na bazie mąki poznańskiej lub orkiszowej. Te dwie mąki gwarantują, że ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jaka mąka do pierogów?
fot. Fotolia
Pierogi występują z rozmaitymi farszami. Ruskie, mięsne, owocowe – każde uwielbiamy i trudno nam się im oprzeć. Aby cieszyć się ich smakiem, warto przyrządzić je w domu. Sukces gwarantuje odpowiednio zrobione ciasto. Z jakiej mąki je przygotować?
 
Jaka mąka na pierogi?
 
Ciasto na pierogi powstaje z trzech składników, przy czym jednym z nich jest mąka. Dlatego ważne, aby wybrać właściwą. Jakie mamy do wyboru?
  • Mąka pszenna poznańska – to mąka typu 500. Jest dość drobna i biała. Łatwo z niej się formuje różnego rodzaju ciasta, dlatego jest wykorzystywana także do wypieków. 
  • Mąka orkiszowa – mąka polecana osobom uczulonym na gluten. Jest grubsza od poznańskiej, jednak równie dobrze się formuje. 
  • Mąka gryczana – ciężka mąka, która mniej się lepi. Dlatego dobrze ją mieszać z bardziej lepkimi, np. kukurydzianą, ryżową lub ziemniaczaną. 
  • Mąka kukurydziana, ryżowa i ziemniaczana – lepkie odmiany mąk, które najlepiej jest zmieszać z czymś cięższym. Wszystkie są bezglutenowe i delikatne w smaku. 
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?
 
Ciasto na pierogi robi się z mąki, oleju i gorącej wody. W niektórych przepisach można również spotkać się z wykorzystaniem jajka, jednak nie jest ono niezbędne. Wszystko co należy zrobić, to zagnieść wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie je rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okrągłe placki. Później pozostaje już tylko nałożyć farsz i odpowiednio skleić pierogi. Całość gotujemy w osolonej wodzie i gotowe – możemy cieszyć się wspaniałym obiadem!